donderdag 14 juli 2011

Ontroerend portret van een kort leven

In de film ‘Adem’ van de Vlaamse regisseur Hans van Nuffel 2 ‘Muco’s gevolgd, lijders aan Mucoviscidose ook bekend als Cystische Fibrose of Taaislijmziekte. CF is de meest voorkomende ernstige erfelijke ziekte in ons land waarbij volledig herstel niet mogelijk is, hoogstens een verlenging door longtransplantatie. Tom, een geweldige rol van Stef Aerts, een 17-jarige ‘Muco’maakt in het ziekenhuis kennis met de 10 jaar oudere Xavier (Wouter Hendrickx die eerder de rol van ‘Nonkel Petrol’ in De Helaasheid der Dingen)  en zijn vriendin Anneleen (Marie Vinck).
Tom worstelt tussen het accepteren van zijn ziekte en er net als Xavier en Anneleen het beste van maken of zijn kont tegen de krib gooien en met zijn ‘foute’ vriend Jimmy zo veel mogelijk te genieten van de weinige tijd die hij nog heeft. In het ziekenhuis maakt hij ook nog kennis met Eline (Anemone Valcke) die een gevaarlijke besmettelijke ziekte heeft en daarom in een isolatiekamer verblijft. Met haar bouwt hij een platonische verhouding op via telefoongesprekken al dan niet zichtbaar voor elkaar door het glas van haar kamer. Alles veranderd als Tom’s broer Lucas een longtransplantatie zal ondergaan
Zonder vreselijk sentimenteel te worden toont de film genadeloos de moeilijke keuzes die de puber Tom moet maken daarbij beïnvloed door zijn ouders, vrienden en vooral zijn uitzichtloze situatie.
Regisseur Van Nuffel is zelf een ‘Muco’ en wist daarom waarschijnlijk zo pijnlijk goed en geloofwaardig het aftakelingsproces van Tom en Xavier te filmen. De film kreeg een aantal internationale onderscheidingen en hoofdrolspeler Stef Aerts werd kreeg op CinémaScience in Bordeaux de onderscheiding voor beste acteur.